top of page

תפקיד הרופא וכוח הריפוי של הגוף

  • תמונת הסופר/ת: Ben Peer
    Ben Peer
  • 10 באוק׳ 2024
  • זמן קריאה 9 דקות

הרופא מרפא אותי

כשהייתי ילד ולא הרגשתי טוב, אמא שלי הייתה לוקחת אותי לרופא. הוא היה האיש החכם, עם החלוק הלבן והסטטוסקופ. הוא היה בודק אותי, רושם תרופה, ואני הייתי בולע אותה כי הרופא אמר, ואמא גם. אחרי כמה ימים הרגשתי טוב שוב, עד הפעם הבאה. כך גדלתי: מרגיש לא טוב, הולך לרופא, הוא נותן תרופה, ואני נרגע. הרופא מרפא לי את המחלה. בבית שלי היה ארון מלא בכדורים – משהו כואב, מציק או לא נוח אז בולעים גלולת פלא בלי לשאול שאלות. זה זמין ועושה את העבודה. האמנם?


בילדותי סבלתי בעיקר מכאבי ראש. כל מה שהייתי צריך לעשות זה לקחת כדור, והכאב היה נעלם. הייתי מודה להמצאת הכדור וממשיך בחיי. גם מכאבי בטן סבלתי, ואמרו לי במשפחתי שיש לנו "גנטיקה דפוקה". זו הייתה הגזירה שלי, סבלתי מעיכול לא תקין במשך שנים. הייתי רץ לשירותים, מתפתל מכאבים, עד שזה עובר. כך חייתי שנים, מתוך אמונה וייאוש שאין פתרון אחר.


התחלתי לחשוב על זה רק בשלב מאוחר יותר, כשניסיתי להבין אם אני אוכל משהו שאני רגיש אליו. אבל לא הצלחתי להבין מה בדיוק הגורם.


רופא בודק ילד עם סטטוסקופ

מסע של התפכחות

כשהגעתי לגיל 45, היה לי זמן פנוי והתחלתי לצפות בסרטוני יוטיוב של חוקרי תזונה. השקעתי מאות שעות בצפייה בסרטונים של חוקרי תזונה, והידע החדש הזה שינה אותי לחלוטין. איבדתי 14 ק"ג, שהיו איתי במשך 30 שנה, והעיכול שלי השתפר בצורה שלא הכרתי. זה לא שלא עשיתי דיאטות בעבר, אבל הפעם זה היה שונה לגמרי. כתבתי על זה ב דיאטת 100 הימים שלי.


הידע החדש שגיליתי הוביל אותי ללמוד תזונה במרכז לרפואת הרמב"ם, בהובלת ד"ר גיל יוסף שחר. זה חידד אצלי את ההבנה על איך הגוף באמת מתפקד. בנוסף, התנסיתי גם בצומות, דבר שהעמיק עוד יותר את הידע שלי. הנושא הזה ממשיך לרתק אותי, ואני כותב עליו ומחפש את הדרך להבין את השפעת אורח החיים הבריא על הגוף.


בואו נעצור לרגע ונשאל את עצמנו כמה שאלות פשוטות לכאורה:

  • מה זה בכלל בריאות?

  • מהי מחלה?

  • מי או מה באמת מרפא מחלה?

  • האם אתם בטוחים בתשובות שלכם?


התשובות לשאלות הללו השתנו אצלי באופן דרמטי בעקבות השינוי שלי והידע החדש שרכשתי. דברים שחשבתי שהם ברורים מאליהם בילדותי פתאום לא היו פשוטים. הרגשתי במידה מסוימת שעבדו עלי, ויצאתי למסע אישי לחקור את הנושא ולכתוב עליו.


רופא בחלוק לבן משיר מבט רציני

הגוף שלי מרפא אותי

היום אני מבין שהגישה שהתבססה אצלי בילדות ושולטת בתרבותינו, זו שהרופא והכדורים שהוא רושם מרפאים אותי הייתה פשטנית מדי. זה לא שאני נגד רופאים ותרופות. ממש לא אבל מה שבאמת מרפא הוא הגוף שלנו כי הוא "אורגניזם שמרפא ומנקה את עצמו". כלומר, הגוף מצויד במנגנונים טבעיים לריפוי עצמי ולניקוי. הגוף הוא זה שמרפא את עצמו, ותפקיד הרפואה הוא לתמוך בתהליכים הטבעיים הללו. כמו כל האורגניזמים על פני כדור הארץ, גם אנחנו מצוידים במנגנוני ריפוי טבעיים.


ריפוי עצמי באנגלית וידיים פונות זו לזו

חשוב לזכור שרבות מהתרופות שאנו מקבלים מסייעות בעיקר בהקלה על סימפטומים לא נעימים, אך לא תמיד מטפלות בסיבת השורש של הבעיה. לעתים, הסתמכות יתר על תרופות עלולה להסוות את הבעיה האמיתית ולעכב טיפול בגורם המקורי. עם זאת, ישנם מצבים רבים בהם התערבות רפואית, כולל שימוש בתרופות, היא הכרחית ומצילת חיים. הגישה המאוזנת היא להבין את יכולות הריפוי הטבעיות של הגוף, לתמוך בהן כשאפשר, אך גם לדעת מתי נדרשת עזרה רפואית מקצועית.


כיתוב באנגלית שהגוף הוא מכונה שמרפא את עצמו

תפקיד התרופות

תרופות רבות עוזרות לגוף להתמודד עם מחלות, אבל חשוב לזכור שהן לא הפתרון לכל דבר. לדוגמה, אנטיביוטיקה נלחמת בחיידקים, ואינסולין עוזר לגוף לווסת את רמות הסוכר בדם – אלה מקרים שבהם יש צורך ממשי בהתערבות חיצונית. אבל משככי כאבים לא מטפלים בגורם לכאב, אלא רק עוזרים לנו לסבול פחות. ובסופו של דבר, התרופה הכי חשובה היא לתת לגוף את התנאים הנכונים לריפוי עצמי – מנוחה, תזונה טובה, וניקוי רעלים. הרבה תרופות הן רק כלים שעוזרים להתמודד עם הסימפטומים, שהרי הם הדרך של הגוף להגיד לנו שמשהו לא בסדר ודורש תשומת לב.


תמונה של מלא כדורים בתוך טבליות כדורים

הסימפטומים הם התרופה הטבעית של הגוף

סימפטומים כמו שיעול, הקאה, שלשול או נזלת הם לא "מחלות" בפני עצמם, אלא דרכים שבהן הגוף מנסה לטהר את עצמו. למשל, שיעול הוא הדרך של הגוף להוציא החוצה משהו שמפריע בדרכי הנשימה, ושלשול או הקאה עוזרים להיפטר מחומרים רעילים או מזיקים. אפילו נזלת היא סוג של "תרופה" טבעית – הגוף משתמש בה כדי לנקות ליחה ולפנות את מעברי האוויר.


גם חום הוא תגובה בריאה של מערכת החיסון. כשהגוף מזהה חיידק או וירוס, הוא מעלה את הטמפרטורה כדי להאט את ההתרבות של הפולשים הללו – חיידקים ווירוסים מתקשים לשרוד בסביבה חמה יותר. החום גם מאיץ את פעילות מערכת החיסון, כך שהיא יכולה להילחם בצורה טובה יותר בזיהום.


מד חום שמראה 38.5 מעלות

עם זאת, חום גבוה מדי (מעל 39.5°C) עלול להיות מסוכן. בטמפרטורות גבוהות כל כך, הגוף מאבד נוזלים בצורה מהירה יותר, מה שיכול להוביל להתייבשות, ובמקרים קיצוניים עלול לפגוע בתפקוד המוח ובאיברים אחרים. לכן, חשוב לעקוב אחרי חום גבוה ולשקול התערבות רפואית במקרים כאלו.


מה שאנחנו נוטים לראות כמחלות, ואפילו למהר לקחת תרופות כדי להפסיק את הסימפטומים, הם למעשה מנגנוני הריפוי הטבעיים של הגוף. במקום למהר להפסיק אותם, לפעמים עדיף פשוט לנוח, לתת לגוף לעבוד, ולא להפריע לו עם תרופות שמטפלות רק בסימפטומים ולא בבעיה האמיתית.


שימוש נכון באנטיביוטיקה

אין ספק שאנטיביוטיקה היא המצאה מצילת חיים במקרים של זיהומים חיידקיים חמורים, אבל בשנים האחרונות יש נטייה מוגזמת להשתמש בה. במקרים רבים אפשר היה פשוט לתת לגוף את הזמן והתנאים להילחם בזיהום בעצמו, בלי למהר לשימוש באנטיביוטיקה. הסיבה לכך היא שרבים מאיתנו לא מוכנים להתמודד עם חוסר נוחות ורוצים להבריא מהר, גם אם זה לא תמיד נחוץ. יש לזה מחיר – אנטיביוטיקה משמידה לא רק את החיידקים המזיקים, אלא גם את החיידקים הטובים שחשובים לאיזון ולתפקוד התקין של הגוף. לכן, חשוב לזכור שאנטיביוטיקה נדרשת בעיקר כשיש זיהום חמור באמת, ולא בכל הצטננות או כאב גרון קל. פעם לא הייתי חושב פעמיים והיום אני נמנע ורק במצב חמור כמו דלקת חניכיים קשה אני לוקח אנטיביוטיקה וגם לא מייד אלא ממתין כאשר מרשם הרופא אצלי עד שאני משוכנע שאין ברירה או הסבל גדול עלי.


ציור של עץ ברקע כחול ומתחתיו השורשים על רקע שחור כאשר בחלק העליון שמות של מחלות ובתחתון בעיות שורש

כשהתרופה מסתירה את הבעיה

דמיינו מצב שבו נורת השמן ברכב נדלקת במהלך הנסיעה. אם יש בעיית שמן במנוע ולא תטפלו המנוע יפגע והרכב יפסיק לנסוע. כאב ראש למשל הוא כמו נורת שמן. אקמול או תרופה שמקלה על הכאב תעלים את כאב הראש כלומר תכבה את נורת השמן שלכם אבל עדיין לא מילאתם שמן או בדקתם איפה הנזילה. נכון, נוח להפסיק את הכאב, אך הנורה לא נדלקה במקרה. יש בעייה אמתית והכדור גורם לנו להתעלם ולהמשיך בחיינו.


לעיתים, נטילת תרופות שמטרתן להקל על הסימפטומים בלבד עלולה להסתיר בעיות עמוקות יותר. הקלה מיידית בכאב או אי נוחות יכולה להיות מפתה, אך היא עלולה להסתיר את הגורם האמיתי. לדוגמה, כאבי ראש תכופים עשויים להצביע על לחץ דם גבוה או בעיות בראייה, ולא סתם עייפות רגילה. כאבי בטן חוזרים יכולים להעיד על בעיות במערכת העיכול או אלרגיות למזון.


כדורים בשלל צבעים בתפזורת

הבעיה עם תרופות שמסוות את הסימפטום היא שהן עשויות לעכב את האבחון של הבעיה האמיתית, ולפעמים אף להחמיר אותה. לכן, חשוב להקשיב לגוף, לזהות דפוסים של כאב או אי נוחות ולפנות לייעוץ רפואי כשהסימפטומים חוזרים או נמשכים.


הגישה הנכונה היא לראות בסימפטומים אות אזהרה מהגוף ולחפש את הסיבה העמוקה יותר. כך נוכל להבטיח בריאות טובה יותר לאורך זמן ולמנוע החמרה של בעיות רפואיות עתידיות.


תמונה של הרמבם ורשום : בולם רוגזו יפחית אוכלו ויגביר תנועתו

גישתו החכמה של הרמב"ם לבריאות

במהלך לימודיי במרכז לרפואת הרמב"ם, נחשפתי לגישתו הייחודית והמתקדמת של הרמב"ם לבריאות ורפואה. הרמב"ם, בחכמתו ובצניעותו, הבין שתפקיד הרופא אינו לרפא את המחלה עצמה, אלא לסייע לאדם לרפא את עצמו. הוא ראה את הרופא לא כמי שמחולל את הריפוי, אלא כמדריך שיכול להנחות את המטופל כיצד ליצור תנאים בריאים שיאפשרו לגוף לרפא את עצמו.


הרמב"ם הדגיש את חשיבותה של תזונה נכונה – לא רק מה לאכול, אלא גם כמה ומתי. הוא גם התייחס לנשימה הנכונה, לשתייה מספקת ולשינה איכותית כמרכיבים קריטיים לתפקוד הגוף. כל אלה, לדעתו, חיוניים כדי לאפשר לגוף את התנאים האופטימליים לריפוי טבעי.


העקרונות שהרמב"ם הציב מתמקדים בשלושה גורמים מרכזיים שמוליכים לריפוי: תנועה, תזונה ומצב נפשי.

הוא הבין שהשלושה יכולים לתמוך בתהליך הריפוי או לעכב אותו. גישה זו, שהייתה מתקדמת לזמנה, מתיישבת היטב עם תפיסות מודרניות של רפואה מונעת ואורח חיים בריא.


תמונת דיוקן של הרמבם

למדתי מהרמב"ם שהמזון הוא לא רק מקור להנאה, אלא גם תרופה – תרופה מונעת. הרמב"ם התאים את המלצותיו התזונתיות לכל אדם באופן אישי, בהתחשב במזגו, גילו, עיסוקו ומצב בריאותו.


גישה זו, המדגישה את ההקשבה לגוף ויצירת סביבה תומכת לבריאות, רלוונטית כיום יותר מתמיד בעולם המודרני, שבו הרפואה והטכנולוגיה מתקדמות, אך לפעמים אנחנו שוכחים את חשיבות הבסיסים הפשוטים לבריאותנו.


תמונה של הרברט שלטון

הרברט שלטון וההיגיינה הטבעית

במהלך השנים קראתי רבות מספריו של ד"ר הרברט שלטון, אבי תנועת ההיגיינה הטבעית המודרנית. גישתו הייחודית לבריאות פתחה בפניי אופקים חדשים. שלטון האמין שהגוף מסוגל לרפא את עצמו כאשר אנו מספקים לו את התנאים המתאימים, בראש ובראשונה דרך תזונה טבעית וצומות.


הוא הדגיש את חשיבותה של תזונה טבעית, בעיקר צמחית, ואת הצורך במנוחה מספקת, אוויר נקי ופעילות גופנית סדירה. עבורו, הצום היה כלי רב עוצמה לניקוי הגוף וחידוש מערכותיו. רעיון זה השפיע עמוקות על גישתי לבריאות ולצורת החיים שאני מקדם.


צילום כריכה של ספר של שלטון - עקרונות הבריאות עפ"י חוקי הטבע

חלק מרעיונותיו של שלטון, שנחשבו מהפכניים בזמנו, מקבלים כיום תמיכה רבה מהמדע המודרני. מחקרים עכשוויים מדגישים את היתרונות הבריאותיים של דיאטה צמחית, את השפעותיו החיוביות של צום לסירוגין  (מדריך קצר - איך להצליח בצום לסירוגין 8/16) על בריאות הגוף, ואת ההשפעה המשמעותית של המצב הנפשי על בריאותנו הפיזית. יתרה מכך, פעילות גופנית סדירה היא עיקרון מרכזי בהמלצות בריאות עכשוויות.


תמונה של אוסף ספרי שלטון

אף שלא כל רעיונותיו של שלטון מקובלים על המדע המודרני, למדתי ממנו את החשיבות של הקשבה לגוף (זה הציל אותי מהתקף לב שחוויתי כמעט ללא סימפטומים - התקף הלב שלי ואורח חיים בריא?) - ויצירת סביבה תומכת לבריאות. גישתו ההוליסטית לימדה אותי להסתכל מעבר לסימפטומים ולחפש את שורשי הבעיות הבריאותיות, גישה שמקבלת יותר ויותר הכרה גם בעולם הרפואה המודרנית.


טבלה שמצויין נקודות לרפואה קונבציונלית מול פונקציונלית

רפואה פונקציונלית: גישה הוליסטית מודרנית

בהמשך למסע שלי בעולם הבריאות, נחשפתי לרפואה הפונקציונלית, גישה חדשנית המשלבת עקרונות מהרפואה ההוליסטית עם מדע מודרני. רפואה זו מתמקדת באיתור שורשי הבעיה הבריאותית, במקום רק בטיפול בסימפטומים.


בישראל, אחת הדמויות המובילות בתחום זה הוא ד"ר עדיאל תל-אורן. ד"ר תל-אורן, רופא כללי עם רישיון אירופי ודוקטור לכירופרקטיקה, מוסמך על ידי המועצה האמריקאית לרפואה פונקציונלית ולתזונה קלינית. הוא מרצה בינלאומי ומכהן כפרופסור באיגוד האמריקאי והבינלאומי להסמכת תזונאים קליניים. גישתו של ד"ר תל-אורן, המשלבת רפואה פונקציונלית עם תזונה הוליסטית מדעית, השפיעה רבות על הבנתי את הקשר המורכב בין תזונה, סביבה ובריאות.



טבלה כאשר בצד אחד יתרונות רפואה פונקציונלית ובצד השני קונבציונלית

הרפואה הפונקציונלית רואה את הגוף כמערכת מורכבת ומקושרת, בדומה לגישה ההוליסטית. היא מדגישה את חשיבות התזונה, אורח החיים, והסביבה בהשפעתם על הבריאות. בניגוד לגישות המסורתיות, הרפואה הפונקציונלית עושה שימוש בבדיקות מעבדה מתקדמות ובמחקרים עדכניים כדי לזהות חוסרים תזונתיים, חוסרי איזון הורמונליים, או בעיות מטבוליות.


הסבר על רפואה פונקציונלית

מה שמייחד את הרפואה הפונקציונלית הוא הגישה המותאמת אישית. היא מכירה בכך שכל אדם הוא ייחודי, ולכן מה שעובד עבור אחד לא בהכרח יעבוד עבור אחר. זהו עיקרון שלקחתי עמו למסע שלי: להקשיב לגוף, לזהות את הצרכים האישיים שלו ולפעול בהתאם. הרפואה הפונקציונלית משלבת את החכמה העתיקה עם הידע המדעי העדכני ביותר ומציעה גישה משלימה לרפואה הקונבנציונלית, שהייתה לי חשובה מאוד בדרך לריפוי עצמי ולהבנה מעמיקה יותר של הבריאות.


מגבלות ההתמחות ברפואה המודרנית

בעולם הרפואה המודרנית, קיימת תופעה מעניינת של התמחויות והתמחויות-משנה הולכות וגדלות. אם יש לך בעיה בכליות, אתה פונה לנפרולוג; אם הבעיה בלב, אתה מופנה לקרדיולוג. מצד אחד, התמחות זו מאפשרת לרופאים לפתח מומחיות עמוקה בתחומם. מצד שני, היא עלולה ליצור מצב שבו הרופא מתמקד באיבר או במערכת ספציפית, מבלי להתייחס לתמונה הכוללת של בריאות המטופל.


המחקר העדכני מראה לנו יותר ויותר כי "הכל קשור להכל" בגוף האנושי. למשל, בעיות במעיים יכולות להשפיע על מצב הרוח, ולחץ נפשי עלול להחמיר מחלות לב. הגישה ההוליסטית, שרואה את האדם כיחידה אחת שלמה, מתחילה לקבל הכרה גוברת גם בקרב הממסד הרפואי.


רפואה פונקציונלית ואינטגרטיבית מנסות לגשר על הפער הזה. הן מביאות גישה כוללנית, המסתכלת על האדם כמכלול, תוך שימוש בידע המעמיק שנצבר בכל תחום רפואי. זוהי גישה המשלבת את היתרונות של ההתמחות הרפואית עם ראייה רחבה של בריאות האדם.



תמונה של חדר ניתוח מודרני עם רופאים ומלא מסכים ומכשירים

הכוח האדיר של הרפואה המודרנית בטיפול בתאונות ובטראומות

בואו נודה, הרפואה המודרנית היא פשוט מדהימה כשמדובר בטיפול בתאונות, טראומות או מצבי חירום רפואיים. הטכנולוגיות המתקדמות, הציוד הרפואי המודרני והיכולת לבצע ניתוחים דחופים מצילים חיים ומפחיתים נזקים פיזיים משמעותיים. כשיש פציעה חמורה או מצוקה רפואית, יש לנו רק להודות שאנחנו חיים בעידן שבו הרפואה המודרנית יכולה להציל חיים בצורה שאין לה תחליף.


תמונה של אמבולנס שפורק חולה באלונקה לכניסה של חדר מיון

לקיחת אחריות: אתה הרופא של עצמך

לאור כל מה שלמדתי במסע שלי בעולם הבריאות, הגעתי למסקנה חשובה: האחריות העיקרית על בריאותנו מוטלת עלינו. בעוד שהרפואה המודרנית מציעה התמחויות מעמיקות והתערבויות מצילות חיים, והרפואה הפונקציונלית מביאה גישה הוליסטית וממוקדת-אדם, בסופו של דבר, אנחנו אלה שצריכים לקבל את ההחלטות היומיומיות המשפיעות על בריאותנו.


עברתי דרך ארוכה מאז שהייתי ילד, כשחשבתי שהרופא הוא זה שמרפא אותי. היום אני מבין שהגוף שלי הוא זה שמרפא את עצמו, והרופאים הם רק יועצים מומחים. האחריות על הבריאות היא עלי, ואני זה שצריך להקשיב לגוף ולתת לו את הכלים הנכונים לרפא את עצמו.


כיתוב באנגלית באותיות גדולות שאומר: מי אחראי על הבריאות שלך

גישתי השתנתה גם כשאני מקבל תרופה. היום אני נוהג לבדוק ולחקור כל תרופה שאני מקבל – אני שואל שאלות על החומרים הפעילים, מנגנוני הפעולה שלה, ואיך היא משפיעה על הגוף שלי. אני לא מקבל את הדברים כמובן מאליהם כמו בעבר. כל תרופה היא בחירה ואני רוצה להבין איך היא פועלת לפני שאני נוקט בצעד כזה. אני שואל שאלות עומק את הרופא שנתן לי את התרופה, ובודק אילו אפשרויות יש לי ואם יש דרך לעזור לגוף שלי בריפוי טבעי מבלי להסתמך על תרופה.


גישה זו מתיישבת היטב עם תפיסתו של הרמב"ם, אליה אני מתחבר במיוחד. הרמב"ם ראה את תפקיד הרופא כיועץ חכם, המדריך את המטופל כיצד לחיות חיים בריאים. הוא האמין שמניעת מחלות דרך אורח חיים בריא היא המפתח לבריאות טובה.


ציטוט באנגלית של היפוקרטס שאומר שאם אתה לא הרופא של עצמך אז אתה טיפש

לכן, אני ממליץ לכל אחד לראות את עצמו כאחראי העיקרי על בריאותו. זה אומר להיות מעורב באופן פעיל בהחלטות הרפואיות, לשאול שאלות, לחפש מידע, ובעיקר - לאמץ אורח חיים בריא בהתנהלות היומיומית. הרופאים, בין אם קונבנציונליים או פונקציונליים, הם משאב חשוב של ידע ומומחיות, אבל הם לא יכולים להחליף את האחריות האישית שלנו.


לוגו ירוק ובמרכזו רשום באנגלית תהייה הרופא של עצמך

בסופו של דבר, הבריאות שלנו היא תוצאה של אינספור החלטות קטנות שאנחנו מקבלים מדי יום - מה לאכול, כמה לנוע, איך להתמודד עם לחץ. לקיחת אחריות על החלטות אלה, תוך הסתייעות בחכמתם של אנשי מקצוע כשצריך, היא הדרך הטובה ביותר להבטיח בריאות טובה לאורך זמן.


 

לקבלת עדכון על כל פוסט חדש - בלינק זה



1 Comment


Guest
Oct 13, 2024

מעולה כתמיד

Like

בן פאר

אימון וייעוץ לאורח חיים בריא

לקרייריסטים ואנשי משרד

  • Whatsapp
  • alt.text.label.Facebook
  • alt.text.label.Instagram
  • LinkedIn

©2023 by Ben Peer.

bottom of page