שיטות תזונה נפוצות והתזונה שלי 98/100
- Ben Peer
- 1 בדצמ׳ 2023
- זמן קריאה 6 דקות
עודכן: 9 בדצמ׳ 2023
שיטת תזונה היא מערכת אילוצים
שיטת תזונה היא סוג של מערכת הגבלה תזונתית לטווח ארוך ואילו דיאטה היא הגבלה תזונתית לטווח קצר יחסית. בחירה של סוג תזונה מסוים או דיאטה מסוימת היא בעצם יישום של מערכת של אילוצים. לקבוע גבולות ברורים של מה מותר לי ומה לא. כך למוח האדם הרבה יותר קל להתנהל. זה מייצר בהירות מאוד גבוהה לגבי מה מותר לי ומה אסור לי. מערכת אילוצים היא מצב בו אתה מאלץ את עצמך לחיות בדרך מסוימת. זה כלי רב עוצמה שאכן עובד ולא רק לסוגי תזונה.

סוג התזונה הופך לזהות שלך
בשלב מסוים, סוג התזונה הופך למי שאתה, כלומר לזהות שלך. אני צמחוני. אני טבעוני. אני קטוגני. אני אוכל תזונת פליאו. הרבה פעמים, קבלת אינפורמציה חדשה על השיטה שלך היא ערעור על הזהות שלך והתפיסה שלך לגבי הזהות שלך יכולה פתאום לקרוס. קריסה של הזהות שלך. זה מפחיד. לכן אנשים לעיתים הופכים לקיצוניים או אפילו פנטיים לגבי התזונה שלהם וחושבים שהאמת היא אצלם. הם מגנים על הזהות שלהם. התזונה שלהם היא האמת וכל השאר טועים. יש לא מעט שיטות תזונה: "רגילה" מערבית, צמחונות, פירותנות, טבעונות, טבעונאות (RAW), קטוגנית, פליאו ועוד רבים נוספים. בחלקם גם התנסתי באופן אישי.
האם יש שיטת תזונה אחת שהיא הכי טובה לאדם?
מה האדם אמור לאכול בכלל? שאלה פשוטה לכאורה אבל תשובה מורכבת מאוד. נכתבו ספרים רבים וישנם המון חוקרים שמנסים לענות על השאלה הזאת. כל בעל חיים אחר בטבע יודע בדיוק מה הוא אמור לאכול. רק הבן אדם, הומוסאפיינס, מסתבך עם השאלה הלכאורה פשוטה הזאת. פירות וירקות בשפע? דווקא בשר ודגים? מה עם מוצרי חלב? מה יותר בריא לנו? טבעונות או קטוגנית? איך הגיוני שהן תזונות דיי הפוכות ושתיהן מביאות לתוצאות מעולות למחלות שונות? מה הולך פה? בואו נעשה קצת סדר.
תזונה היא גם רפואה מונעת מחלות וגם מרפאת מחלות
לדוגמא, טבעונות המבוצעת נכון יכולה לאזן ואף לרפא לגמרי סוכרת סוג 2 וגם תזונה קטוגנית. בכלל איך זה שתזונה כל כך משפיעה על בריאות האדם ואף רופא קונבנציונלי לא לומד תזונה בהכשרה שלו? תזונה היא רפואה מונעת. תזינו את הגוף שלכם כמו שצריך ותמנעו המון מחלות. למה? כי מערכת העיכול תהייה בריאה יותר ותשפיע באופן דרמטי על כל מערכות הגוף. מערכת החיסון תהייה חזקה יותר וכל אויב או אתגר לגוף כמו חיידק, וירוס, פטריה, תא סרטני ועוד יחוסל על המקום לפני שיצליח להתפתח ולעשות בעיות לגוף. כל המנגנון הטבעי של דלקות בגוף יפעל טוב יותר כלומר דלקת תתחיל ותסתיים כמו שצריך ולא תהייה דלקת כרונית. היום מבינים שהמון מחלות בעידן המודרני קשורות לדלקת כרונית. המערכת ההורמונלית בגוף תהייה מאוזנת ותשפיעה לטובה על הרגשות המשפיעים על קבלת ההחלטות ועל ההתנהלות המנטלית. שימוש אפקטיבי יותר באנרגיה של הגוף כדי לבצע את כל מטלות תחזוקת הגוף ואיזון של האנרגיה במהלך היום. כמובן הזנה איכותית של כל החומרים הדרושים לתפקוד אופטימלי לכל תאי הגוף. בנוסף, ניקוי יעיל יותר של כל הרעלים והפסולת בגוף. כאלו שמגיעים מבחוץ וגם כאלו שנוצרים מהתהליכים הרגילים של הגוף. כמובן, גם איזון של מערכת העצבים ששולטת על כל מערכות הגוף והנפש.
מלא שיטות תזונה
לכל שיטת תזונה יש את היתרונות והחסרונות שלה. שיטות מסוימות יכולות להיות טובות יותר למצבי בריאות מסוימים. הנה סקירה קצרה על שיטות התזונה הפופולריות היום:

דיאטה אמריקאית רגילה (SAD): הוא דפוס תזונה טיפוסי במדינות המערב, המאופיין בצריכה גבוהה של מזון מעובד, תוספת סוכרים, שומנים רוויים וצריכה נמוכה של מזונות מלאים ועתירי תזונה.
זאת שיטת התזונה שרוב האנשים בתרבות המערב גדלו עליה וחיים איתה. גם אני חייתי כך כ40 שנה. כלומר בדר"כ רוב המזון הוא מאוד רחוק מצורתו המקורית או הטבעית. אין יותר מדי הגבלה וכל מה שיש בסופרמרקט נחשב למזון לגיטימי. מי שמרוויח מכל הסיפור הן תעשיות שלמות שרוצות שנמשיך לצרוך את המזון המתועש שלהם.
יתרונות: נוחות וזמינות נרחבת של מזון מעובד תורמים לפופולריות שלו. אנשים מסוימים עשויים למצוא את זה נגיש כלכלית.
חסרונות: קשור לבעיות בריאותיות רבות, כולל השמנת יתר, מחלות לב וכלי דם, סוכרת מסוג 2 ומצבים כרוניים אחרים. דל בחומרים מזינים חיוניים, סיבים ונוגדי חמצון הנמצאים במזון מלא.

טבעונות: טבעונות כרוכה בהימנעות מכל המוצרים מן החי, כולל בשר, מוצרי חלב וביצים.
יתרונות: תזונה טבעונית עשירה לרוב בפירות, ירקות ודגנים מלאים, מקדמות את בריאות הלב ומפחיתה את הסיכון למחלות מסוימות.
חסרונות: מחסור פוטנציאלי של חומרים תזונתיים, במיוחד בויטמין B12, ברזל וחומצות שומן אומגה 3, עלולים להתרחש ללא תכנון קפדני. לשמור על תזונה טבעונית מאוזנת היטב לאורך זמן הוא אתגר גדול ובדר"כ רוב האנשים יפתחו חוסרים תזונתיים ולכן ינטשו את השיטה.

תזונה קטוגנית: התזונה הקטוגנית עשירה בשומנים, דלה בפחמימות ומתונה בחלבון, מה שמאלץ את הגוף למצב של קטוזיס בו הוא שורף שומן לאנרגיה.
יתרונות: יעיל לירידה במשקל ועשוי לשפר את בקרת הסוכר בדם. חלק מהאנשים מדווחים על בהירות נפשית מוגברת ורמות אנרגיה מתמשכות. גם אני הרגשתי בהירות גבוהה כשהייתי בצום ארוך במצב של קטוזיס.
התזונה הקטוגנית הראתה הבטחה במצבים נוירולוגיים מסוימים, במיוחד אפילפסיה. הוא נחקר ונמצא יעיל בהפחתת התקפים. קיים מחקר מתמשך על היתרונות הפוטנציאליים של דיאטות קטוגניות במחלות ניווניות עצביות כגון אלצהיימר ופרקינסון. בנוסף חוקרים היום את הקשר בין תזונה זו להפחתת דיכאון. כמה מחקרים מצביעים על כך שלקטונים, המיוצרים במהלך מצב קטוגני, עשויים להיות השפעות נוגדות דיכאון.
מוח שפועל על שומן במקום על סוכר
תכלס, אני לא מופתע וזה לדעתי מאוד הגיוני. תחשבו שכל המחלות האלו הן מחלות עם בעיות דלקתיות במוח. במצב קטוגני כלומר מצב קיטוזיס המשמעות היא שהמוח ניזון על ידי גופי קטו (חלקיקים קטנים שהכבד מייצר משומן כדי שיוכלו להיכנס למוח) במקום סוכר. תחשבו שהחלפתם את הדלק שלכם במכונית מבנזין (אוקטן 95) לדיזל (סולר). ברור שתהייה השפעה משמעותית. אם המוח ניזון משומן במקום סוכר תהייה לזה השפעה גדולה. זה מה שקורה בתזונה קטוגנית.
חסרונות: תופעות לוואי ראשוניות כמו "שפעת קטו", מחסור פוטנציאלי של חומרים תזונתיים והאופי המגביל של הדיאטה עלולים להקשות על ההקפדה עליה. השפעות ארוכות טווח על הבריאות עדיין נמצאות במחקר.
דיאטה פליאוליתית (פלאו): דיאטת הפליאו שמה דגש על מזונות מלאים הדומים לאלה שנצרכו במהלך התקופה הפליאוליתית, כולל בשר רזה, דגים, פירות וירקות.
יתרונות: התמקדות במזונות עתירי רכיבים תזונתיים וביטול פריטים מעובדים עשויים להוביל לירידה במשקל ולשיפור הבריאות המטבולית. זה עשוי גם להפחית דלקת עבור אנשים מסוימים.
חסרונות: אופי מגביל עלול להוביל לקושי בהשגת רכיבי תזונה מסוימים, כמו סידן וויטמין D. המבקרים טוענים שהנחת היסוד ההיסטורית של התזונה לקויה.

דיאטה ים תיכונית: דיאטה זו, שעוצבה על פי דפוסי תזונה מסורתיים של מדינות הים התיכון, שמה דגש על פירות, ירקות, דגנים מלאים, דגים ושומנים בריאים.
יתרונות: קשור ליתרונות בריאותיים רבים, כולל בריאות הלב, ניהול משקל והפחתת הסיכון למחלות כרוניות. זו גישה מאוזנת ובת קיימא.
חסרונות: ההקפדה האישית עשויה להשתנות, והמונח "תזונה ים תיכונית" יכול להתפרש אחרת, מה שמוביל לתוצאות מגוונות. חלקם עשויים למצוא את זה מאתגר למצוא מרכיבים אזוריים מסוימים.
דיאטה צמחונית: תזונה צמחונית אינה כוללת בשר, עופות ודגים, ועשויה להשתנות בהכללתה של מוצרים אחרים מהחי כמו חלב, ביצים ודבש.
יתרונות: קשור ליתרונות בריאותיים רבים, כולל סיכון נמוך יותר למחלות לב, יתר לחץ דם וסוגי סרטן מסוימים. תזונה מבוססת צמחים עשירה לרוב בסיבים, ויטמינים ונוגדי חמצון.
חסרונות: חוסרים פוטנציאליים של חומרים מזינים אם לא מתוכננים כראוי, במיוחד בויטמין B12, ברזל, אבץ וחומצות שומן אומגה 3. ייתכן שאנשים יצטרכו לשים לב למקורות חלבון ולמגוון.

דיאטה פירותית: דיאטה פירותית מורכבת בעיקר מפירות, כולל פירות נאים, אגוזים, זרעים ולעיתים מזונות צמחיים אחרים שניתן לקצור מבלי לפגוע בצמח (כגון ירקות ודגנים מסוימים).
יתרונות: פירות עשירים בויטמינים, מינרלים, סיבים, ונוגדי חמצון. חלק מהתומכים טוענים שרמות אנרגיה מוגברת ועיכול משופר. גם אני התנסתי ואכן חוויתי עיכול מהיר ומשופר ותחושת קלילות רבה יותר.
חסרונות: מחסור פוטנציאלי ברכיבים תזונתיים, במיוחד בחלבון, סידן, ויטמין B12, ברזל וחומצות שומן אומגה 3. התזונה יכולה להיות מגבילה ומאתגרת כדי לענות על צורכי האנרגיה והתזונה.
איך לבחור?
השאלה למה לבחור בשיטה כזאת או אחרת היא מורכבת ותלויה בחיבור אישי, העדפות אישיות, במצב הרפואי ובנסיבות של האדם. הגישה שלי בגדול היא תפיסה מתונה ומאוזנת של תזונה. אלא אם יש אתגר רפואי משמעותי וכדאי לבחור בשיטה מסוימת לזמן מוגבל. לרוב האנשים בעידן שלנו מומלץ כמובן להקפיד לאכול מזון כמה שיותר קרוב למצב הטבעי של המזון ועם כמה שפחות תהליכים תעשייתיים ותוספות של חומרים מהונדסים. אם אתם קוראים את המרכיבים השונים של מזון מסוים ויש שם רשימה של מרכיבים שאתם לא מכירים עם שמות מוזרים, מובטח לכם כמעט בוודאות שהמזון הוא לא בריא. אל תאכלו מה שאתם לא יודעים מה זה ואם כן אז לעיתים רחוקות. זה עד כדי כך פשוט. מומלץ לקנות מוצרי מזון טבעיים וכמה שיותר שלמים ומהם להכין את המזון. כל תעשיית המזון הלא בריא מבוסס על מהירות ונגישות כי יותר מהר וקל לקנות משהו מוכן כבר אבל זה מגיע עם מחיר בריאותי.
התזונה שלי היום
באופן אישי, רוב חיי אכלתי מזון מערבי רגיל. חוויתי המון אתגרים בריאותיים של עודף משקל של כ 10 עד 15 ק"ג שליווה אותי 30 שנה יחד עם טרום סוכרת, בעיות עיכול כרוניים וחוסר איזון באנרגיה עד כדי דכדוך מתמשך. המפתח שלי לבריאות הפיזית והנפשית שלי היה דרך תזונה טבעית ופעילות גופנית. כך ממש ריפאתי את כל המחלות שמניתי כאן. אחרי שנים של בריאות מיטבית, פשוט כיף לחיות ולהיות בריא, אנרגטי, ספורטיבי וללא עודף משקל, ללא טרום סוכרת וליהנות מעיכול מיטבי. בכלל לא ידעתי שאני "חולה". הייתי רגיל פשוט להיות במצב זה וזה היה נורמלי לי. הרי זה לא מופיע ביום אחד אלא תהליך מתמשך ואיטי. לאחר שהתנסתי כמה שנים בטבעונות, כמה חודשים בפירותנות, בצומות קצרים וארוכים. היום התזונה האישית שלי מבוססת על מתינות, גיוון רב, שמירה על מזון כמה שיותר קרוב לטבע ללא תהליכים. תכלס זה המון פירות, ירקות, דגנים, קטניות, מוצרים מן החי איכותיים כלומר גודלו באופן טבעי במינון נמוך יחסית.
השיעור האישי שלי בחיים וגם בתזונה
הוא מתינות ואיזון. הלכתי לקצוות כדי להבין שיעור במתינות ובאיזון. מערכת אילוצים של תזונה קשוחה היא פשוטה כי כביכול יש שחור ולבן אבל המציאות בדר"כ היא מורכבת יותר ויש בה שלל צבעי אפור. לכן גישה מתונה וצנועה היא הגישה שלי היום לתזונה. צניעות ממקום שאין רק דרך "אחת" נכונה. מתינות כי יש יוצאים מן הכלל, לא נכון להגזים או "להיות" בקצוות של רק פירות לדוגמא או רק שומן ובשר כלומר לחיות באיזון רב יותר.
אהבתם את הפוסט? שתפו
בן פאר – מאמן ויועץ לאורח חיים בריא
אימון אישי לירידה במשקל
ליצור הרגלים קטנים לחיים גדולים
דברו איתי בקשר לאימון אישי | 054-5353529 | benpeer@gmail.com | טקסט לוואטסאפ benpeer.com | בלוג
Comments