top of page

עצב הוואגוס 81/100

  • תמונת הסופר/ת: Ben Peer
    Ben Peer
  • 27 באוק׳ 2023
  • זמן קריאה 4 דקות

עודכן: 9 בדצמ׳ 2023

מערכת העצבים היא הבוס הגדול

בגוף יש המון מערכות מתוחכמות וחשובות. אך עם כל הכבוד לכל מערכת ותחכומה הרב, הכל נשלט על ידי הבוס הגדול כלומר מערכת העצבים שלנו. היא מתחלקת לשני חלקים: יש את מערכת העצבים המרכזית שהיא המוח וחוט השדרה ומערכת העצבים ההיקפית שהיא המשך של המוח כמו רשת של חוטי חשמל המחוברים לאיברים, לרקמות ולתאים מסוימים. כך המוח והגוף עובדים כיחידה אחת.


החלק האוטונומי מתחלק לסימפתטית ולפאראסימפתטית

מערכת העצבים ההיקפית מתחלקת למערכת האוטונומית והסומטית. הסומטית היא זו ששולטת על כל השרירים הרצוניים כלומר אנחנו יכולים להחליט לשלוט עליהם. מערכת העצבים האוטונומית היא החלק שעובד ללא שליטתנו. למעשה 99% מכל מה שקורה בגוף קורה באופן אוטונומי ללא החלטתינו. מערכת העצבים האוטונומית מחולקת לשני חלקים: הסימפתטית והפאראסימפתטית. כל איבר בגוף בעצם מקבל שני חיבורים דרך שני סיבי עצבים: אחד למערכת הסימפתטית ואחד לפאראסימפתטית. השאלה החשובה היא מי יהיה הדומיננטי כי זה מה שיקבע האם אנחנו במצב של הישרדות (סטרס קיומי הנקרא גם Fight Flight or Freeze) כלומר דומיננטיות סימפתטית או מצב רגיל שוטף של דומיננטיות פאראסימפתטית. בה אנחנו כמובן רוצים להיות כמעט כל הזמן. כדאי להכיר מרכיב חשוב במערכת העצבים הוא עצב הוואגוס.





נעים להכיר עצב הוואגוס

עצב הוואגוס הידוע גם כעצב הגולגולת העשירי או פשוט הוואגוס הוא היחיד מ-11 עצבי הגולגולת שיורד נמוך מגובה הכתפיים, לכן נקרא ה"תועה" מלשון נדידה ותעייה מהדרך. תפקידו העיקרי הוא עצבוב איברים פנימיים באמצעות המערכת הפאראסימפתטית. בין השאר הוא מעביר מידע בין המוח לאיברים כמו הלב, הריאות ומערכת העיכול.


בנוי סיבי עצב ומוליך אותות מהמוח וחזרה

העצב התועה או ואגוּס הוא זוג עצבי הגולגולת העשירי. כ-90%-80% מהסיבים בעצב התועה משמשים לתחושה מאותם איברים פנימיים בגוף. כל יתר עצבי הגולגולת, מעצבבים רק את הראש הצוואר והכתפיים.

זוהי צרור של סיבי עצב, הידוע גם כאקסונים, הנושאים אותות בין המוח לחלקים שונים בגוף. עצב הוואגוס יוצא מה-medulla oblongata, שהיא חלק מגזע המוח, ומשתרע מטה דרך הצוואר, החזה והבטן. לאורך דרכו, הוא שולח ענפים לאיברים שונים, כולל הלב, הריאות ודרכי העיכול.


למה חשוב להכיר ?

הוא מרכיב מכריע של מערכת העצבים האוטונומית. הוא ממלא תפקיד משמעותי בוויסות תפקודי הגוף השונים ויש לו השפעה עמוקה על הרווחה, המשפיעה על הבריאות הפיזית והנפשית כאחד.


היבטים מרכזיים של עצב הוואגוס והשפעתו על הרווחה כוללים:


1. בקרת מערכת העצבים הפאראסימפתטית: עצב הוואגוס הוא המרכיב העיקרי של מערכת העצבים הפאראסימפתטית, האחראית על תגובת ה"מנוחה ועיכול" של הגוף. הוא מאזן את תגובת "הילחם או ברח" של מערכת העצבים הסימפתטית, ועוזר לשמור על איזון ורגיעה בגוף.


2. ויסות לב וכלי דם: עצב הוואגוס מסייע בוויסות קצב הלב ולחץ הדם. הוא ממלא תפקיד מכריע בהפחתת קצב הלב בתקופות של הרפיה וקידום תפקוד קרדיווסקולרי מיטבי.


3. תפקוד מערכת העיכול: עצב הוואגוס מעורב בתהליכי עיכול שונים, כגון גירוי ייצור חומצות קיבה, קידום הפרשת אנזימי עיכול והקלת תנועת המזון דרך מערכת העיכול. זה תורם לבריאות מערכת העיכול הכללית ולתפקוד. ככל שהוא יורד הלאה לתוך אזורי הבטן והאגן, עצב הוואגוס מסתעף בהרחבה. זה מעיר איברים שונים, כולל הוושט, הקיבה, המעי הדק והגדול, הכבד, הלבלב וכיס המרה. עצב הוואגוס ממלא תפקיד משמעותי בוויסות העיכול, הפרשות הקיבה ותנועתיות המעיים.


4. תגובה דלקתית: עצב הוואגוס מקושר לתגובה הדלקתית של הגוף. כאשר הוא מתפקד בצורה מיטבית, הוא מסייע בהפחתת הדלקת ומונע תגובות חיסוניות מוגזמות שעלולות לתרום למצבים דלקתיים כרוניים.


5. מצב רוח ובריאות נפשית: לעצב הוואגוס יש קשרים ישירים לאזורי מוח הקשורים למצב הרוח, ויסות רגשי ובריאות נפשית. גירוי עצב הוואגוס נחקר כאפשרות טיפול להפרעות מצב רוח, כולל דיכאון וחרדה.


6. הפחתת מתח: הפעלת עצב הוואגוס יכולה לעזור לגוף להתאושש מההשפעות הפיזיולוגיות של מתח. זה מקדם הרפיה ומונע את תגובת הלחץ.


7. תפקוד חיסוני: עצב הוואגוס ממלא תפקיד בוויסות מערכת החיסון, עוזר לשמור על איזון חיסוני ומניעת פעילות יתר.


8. מעורבות חברתית: עצב הוואגוס קשור ל"מערכת המעורבות החברתית" של הגוף, המקדם אינטראקציות חברתיות חיוביות וקשרים.


9: תקשורת דו-כיוונית: עצב הוואגוס מספק מסלול תקשורת דו-כיווני בין המוח לגוף. הוא לא רק מעביר אותות מהמוח לגוף (אותות efferent או מוטוריים), אלא גם מעביר מידע חושי מהגוף למוח (אותות אפרנטיים). תקשורת דו-כיוונית זו חיונית לשמירה על הומאוסטזיס. עצב הוואגוס משמש כצינור חושי, המספק משוב מהאיברים שהוא מעיר. הוא מעביר מידע על המצב הפנימי של הגוף למוח, כולל אותות הקשורים ללחץ דם, רמות גלוקוז בדם ועוד.


לעורר את עצב הוואגוס

אחת הדרכים המרכזיות לעורר את עצב הוואגוס היא באמצעות תרגולים המקדמים הרפיה, כגון תרגילי נשימה עמוקה כלומר נשימת בטן מהסרעפת, תשומת לב, מדיטציה והרפיית שרירים מתקדמת. פעילויות גופניות כמו יוגה, טאי צ'י ואפילו צחוק יכולות גם להפעיל את עצב הוואגוס.

נשימות סרעפתיות מייצרת דומיננטיות למערכת העצבים הפאראסימפתטית. נשימה עמוקה לבטן דרך הסרעפת. שריר הסרעפת מחובר גם למערכת הסומטית (רצונית) וגם למערכת האוטונומית הבלתי רצונית ויש לנו יכולת להפעילה על ידי נשימות בטן עמוקות לכמה דקות. עצב וואגוס מתפקד היטב הוא מרכיב חיוני של רווחה כללית, שכן הוא עוזר לגוף לשמור על איזון, לנהל מתחים ולתמוך בבריאות הפיזית והנפשית כאחד. על פי מחקרים כמה דקות של נשימות בטן מהסרעפת תיצור דומיננטיות פאראסימפתטית לכמה שעות רצופות.


לסיכום

עצב הוואגוס הוא המרכיב העיקרי של מערכת העצבים הפאראסימפתטית. בניגוד לרוב העצבים האחרים, המעבירים בעיקר מידע חושי או מוטורי, עצב הוואגוס מווסת בעיקר ושולט בתפקודי הגוף. זה עוזר לשמור על מצב של מנוחה ורגיעה. עצב הוואגוס יוצא דופן בשל השפעתו הנרחבת על הבריאות והרווחה. הוא משמש כגשר בין המוח לגוף, וממלא תפקיד חיוני בשמירה על איזון פיזיולוגי וקידום הרפיה. המבנה הייחודי והפונקציות הרב-גוניות שלו מייחדים אותו מהרבה עצבים אחרים במערכת העצבים.


 

אהבתם את הפוסט? שתפו


בן פאר – מאמן ויועץ לאורח חיים בריא

אימון אישי לירידה במשקל


ליצור הרגלים קטנים לחיים גדולים


דברו איתי בקשר לאימון אישי | 054-5353529 | benpeer@gmail.com | טקסט לוואטסאפ benpeer.com | בלוג 





Kommentare


בן פאר

אימון וייעוץ לאורח חיים בריא

לקרייריסטים ואנשי משרד

  • Whatsapp
  • alt.text.label.Facebook
  • alt.text.label.Instagram
  • LinkedIn

©2023 by Ben Peer.

bottom of page