top of page

מכונה ביולוגית רגשית הורמונלית 57/100

  • תמונת הסופר/ת: Ben Peer
    Ben Peer
  • 9 בספט׳ 2023
  • זמן קריאה 5 דקות

עודכן: 16 בינו׳ 2024

בן אדם הוא יצור מורכב

אני המון דברים אבל בבסיס אני מכונה ביולוגית. אני מכונה ביולוגית רגשית כי הרגש הוא זה שמניע אותנו לקבל החלטות ופעולות. השכל, החלק הלוגי החושב תמיד יסביר באופן רציונלי את ההחלטה שבצעת. אבל חד וחלק אנחנו יצורים רגשיים שמקבלים החלטות רגשיות. רגשות הם אנרגיה בתנועה. Emotion = energy in motion

זה מנגנון המכונה לגרום לנו לפעול. ללא רגשות לא היינו פועלים.


אנחנו חיים בעצם בקונפליקט תמידי

בין החלק הגבוה, המתקדם, המפותח והחושב של המוח (המוח המצחי prefrontal cortex) לבין חלקים אחרים במוח שהם יותר קדומים, נמוכים ומעוררים רגשות עזים כדי שנפעל. כמו אמיגדלה (Amygdala), היא מרכז הפחד במוחנו ומעורבת בעיבוד של רגשות. האמיגדלה היא מהאזורים הקדומים ביותר במוח האנושי.

איך למשול במכונה?

בקונפליקט הזה אתם רוצים שהחלק המתקדם והגבוה יהיה זה שיקבע את מהלך העניינים. רק כך אפשר להנהיג את החיים למטרות שלנו. אחרת נהייה מובלים כצאן לטבח. יש מצבים שהחלקים הקדומים, הנמוכים במוח מקבלים את האנרגיה והם מאתגרים אותנו ולוקחים פיקוד על המכונה הביולוגית.


מכונה שנוצרה כדי לשרוד ולא לשגשג

אז אנחנו מכונה ביולוגית מורכבת רגשית עם כמה חלקים במוח שיש ביניהם קונפליקט תמידי. כאשר אנחנו מאותגרים, או בלחץ החלקים היותר הישרדותיים לוקחים את הפיקוד ואנחנו בצרות. במקור המנגנון הוא חיובי שאמור לעזור לנו לשרוד אבל כיום שאין לנו יותר מידי מצבי הישרדות אמיתיים, המנגנון הביולוגי-כימי (הורמונלי) מעכב לנו את הצמיחה וההתקדמות.


נועדו לשרוד ולא לשגשג

למדתי שאנחנו יצורים שנועדו לשרוד ולא לשגשג ולפרוח. לכן, בעידן של היום, רובנו לא מתקשים לשרוד, אבל רובנו מתקשים מאוד לחיות באושר ולשגשג מבחינה פיזית, נפשית ורוחנית. ככל שהטכנולוגיה התקדמה ההישרדות שלנו אכן כבר בטוחה אבל האושר האישי בירידה. אנשים יותר ויותר בדיכאון עם חרדות וגם פחות בריאים באופן כללי.





איך הורמונים קשורים לכל הדבר הזה?

הורמון זה תקשורת בין איברים שונים בגוף או בין חלקים שונים במכונה הביולוגית. הדרך של הגוף לנהל ולשלוט במכונה הביולוגית היא על ידי יצירת חומר שנקרא הורמון. זאת דרך להעביר מסר ממקום אחד בגוף למקום אחר. זה כמו לשלוח וואטסאפ מהקיבה למוח כדי להודיע שנגמר המקום והיא מתוחה עד אפס מקום. הורמון הוא חומר כימי שנוצר מרקמה / בלוטה / איבר מסוים, נוסע לו בזרם הדם ומגיע לחלק אחר בגוף. אותו חלק שיש בו סנסורים שקולטים את החומר (ההורמון) כך הוא מקבל פקודה לביצוע.


יש לנו עשרות הורמונים שונים בגוף

ההורמונים משפיעים על כל תפקודי הגוף וחלקם משפיעים באופן דרמטי על הרגשות. אלו משפיעות על ההחלטות, ועל האושר שלנו. כדי לחיות באושר צריך לחיות באיזון. המפתח לאיזון הוא גם באיזון ההורמונים של גופנו. אז כדאי להכיר את חלקם.

הנה כמה הורמונים המשפיעים ביותר על הרגשות שלנו. רגשות אלו יקחו את האנרגיה שלכם מהחלק שאתם רוצים שיהיה בפיקוד, המוח הקדם מצחי.לכן עדיף לאזן את ההורמונים ולמנוע את המצב הזה מלכתחילה. עדיף תמיד להיות חכם מאשר פיקח.


קורטיזול

קורטיזול: המכונה לעתים קרובות "הורמון הלחץ", קורטיזול משתחרר בתגובה ללחץ ויכול להשפיע על תגובות רגשיות לגורמי לחץ. רמות גבוהות של קורטיזול לאורך זמן יכולות לתרום להפרעות חרדה ומצב רוח.

התנהגות שיכולה לעזור: טכניקות לניהול מתחים כגון נשימות עמוקות, מדיטציה, יוגה ופעילות גופנית סדירה יכולות לסייע בהפחתת רמות הקורטיזול.

השפעה: הורדת רמות הקורטיזול יכולה לשפר את מצב הרוח ולהפחית תחושות של מתח וחרדה.


אדרנלין ונוראדרנלין:

אדרנלין (אפינפרין) ונוראדרנלין (נוראפינפרין): הורמוני "הילחם או ברח" אלה משתחררים בתגובה ללחץ או סכנה ויכולים לעורר תגובות רגשיות אינטנסיביות, כולל פחד וחרדה.

התנהגות שיכולה לעזור: עיסוק בתרגילי הרפיה, מיינדפולנס וטכניקות הפחתת מתחים כדי לנטרל את תגובת הילחם או ברח.

השפעה: הפחתת שחרור מוגזם של אדרנלין ונוראדרנלין יכולה לעזור להקל על החרדה ולקדם יציבות רגשית.


דופמין:

דופמין: דופמין קשור לעתים קרובות לתחושות של הנאה ותגמול. הוא ממלא תפקיד במוטיבציה ויכול להשפיע על רגשות חיוביים, כגון שמחה והתרגשות.

התנהגויות שיכולות לעזור: פעילויות שמביאות שמחה וסיפוק, כגון תחביבים, פעילות גופנית ובילוי עם אנשים אהובים.

השפעה: עיסוק בפעילויות מתגמלות יכול להגביר את רמות הדופמין ולתרום לתחושת רווחה.


סרוטונין:

הסרוטונין ידוע כהורמון ה"הרגשה טובה" וממלא תפקיד משמעותי בוויסות מצב הרוח. רמות סרוטונין נמוכות קשורות למצבים כמו דיכאון וחרדה.

התנהגות שיכולה לעזור: לשמור על תזונה מאוזנת, לעסוק בפעילות גופנית סדירה, וניהול מתחים כדי לתמוך ברמות סרוטונין בריאות.

השפעה: רמות סרוטונין נאותות קשורות לשיפור מצב הרוח ולהפחתת הסיכון לדיכאון.


אוקסיטוצין:

אוקסיטוצין: המכונה לעתים קרובות "הורמון האהבה" או "הורמון הקשר", אוקסיטוצין משתחרר במהלך פעילויות קשר חברתיות, כגון חיבוק או חיבוק. זה מקדם רגשות של התקשרות, אמון וחיבור חברתי.

התנהגות רצויה: לטפח קשרים חברתיים, לתרגל אמפתיה וחסד כלפי אחרים.

השפעה: שיפור שחרור אוקסיטוצין יכול לקדם רגשות של אמון, אהבה וחיבור רגשי.


אנדורפינים:

אנדורפינים: אנדורפינים משתחררים במהלך פעילויות כמו פעילות גופנית, צחוק, ואפילו בתגובה לכאב. הם פועלים כמשככי כאבים טבעיים ויכולים לעורר תחושות של אופוריה ורווחה.

התנהגות רצויה: השתתפו בפעילות גופנית קבועה, צחוק ומצאו הנאה מתחביבים ופעילויות.

השפעה: שחרור אנדורפינים יכול לספק הקלה טבעית בכאב ולהעלות את מצב הרוח.


אסטרוגן ופרוגסטרון:

אסטרוגן ופרוגסטרון: הורמוני מין אלו יכולים להשפיע על מצב הרוח ועל מצבים רגשיים, במיוחד אצל נשים. תנודות ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון לאורך המחזור החודשי יכולות להשפיע על מצב הרוח.

התנהגות רצויה: שמרו על אורח חיים בריא עם תזונה מאוזנת ופעילות גופנית סדירה לתמיכה באיזון הורמונלי.

השפעה: איזון הורמונלי יכול להפחית שינויים במצב הרוח ותסמינים רגשיים הקשורים לתנודות הורמונליות.


טסטוסטרון:

טסטוסטרון: בעוד שבעיקר הורמון המין הגברי, הטסטוסטרון ממלא גם תפקיד ברווחה הרגשית של נשים. רמות נמוכות של טסטוסטרון בגברים קשורות להפרעות במצב הרוח.

התנהגות רצויה: עיסוק באימוני כוח ושמירה על אורח חיים בריא לתמיכה ברמות הטסטוסטרון.

השפעה: רמות טסטוסטרון מאוזנות יכולות לתרום ליציבות רגשית ולרווחה אצל גברים ונשים כאחד.


מלטונין:

מלטונין: מלטונין מווסת את מחזור השינה-ערות ויכול להשפיע על מצב הרוח והיציבות הרגשית, במיוחד ביחס לדפוסי השינה.

התנהגות רצויה: שמרו על לוח זמנים קבוע של שינה, צרו שגרת שינה מרגיעה והפחיתו את החשיפה לאור מלאכותי בלילה.

השפעה: היגיינת שינה נכונה יכולה לשפר את ייצור המלטונין, להוביל לוויסות טוב יותר של מצב הרוח ולרווחה רגשית.


הורמוני בלוטת התריס (T3 ו-T4):

הורמוני בלוטת התריס (T3 ו-T4): הורמוני בלוטת התריס חיוניים לחילוף החומרים הכללי, וחוסר איזון עלול להוביל להפרעות במצב הרוח, כולל דיכאון וחרדה.

התנהגות רצויה: אכלו תזונה מאוזנת הכוללת מזונות עשירים ביוד, שמירה על בריאות בלוטת התריס וניהול מתחים.

השפעה: תפקוד תקין של בלוטת התריס תומך ביציבות רגשית כללית וברמות האנרגיה.


אלדוסטרון:

אלדוסטרון: אלדוסטרון, הורמון המווסת את איזון האלקטרוליטים ואת לחץ הדם, יכול להשפיע בעקיפין על מצב הרוח ועל רמות האנרגיה כאשר מתרחש חוסר איזון.

התנהגות רצויה: הקפידו על תזונה בריאה דלת נתרן, הקפידו על שתיה מספקת וניהול לחץ דם.

השפעה: רמות אלדוסטרון בריאות עוזרות לווסת את איזון האלקטרוליטים ותורמות ליציבות רגשית.


למה כל זה מעניין אותי? קודם כל אני סקרן להבין מי אני פה בעולם. הדבר השני הוא שאני לומד, חוקר, ומסייע לאנשים לחיות באורח חיים בריא. איך כל זה קשור לאורח חיים בריא?


מה כל זה אומר לי? מכונת הגוף היא משוכללת ומדהימה אותי כל פעם מחדש. מדהים אותי הקשר הברור בין גוף לנפש. מדהים אותי שבכוח המחשבה שלי אני יכול לשלוט על כל החומרים הכימיים שהגוף שלי מייצר ואני יכול ממש לשלוט עליהם. שינוי מחשבות או כמה נשימות בטן ואני שולט על כמות הקורטיזול. סט שכיבות סמיכה או קפיצות במקום משנה לי את האיזון ההורמונאלי שמשנה לי את הרגשות שמשנה לי את קבלת ההחלטות. אני מחבק את ילדיי ואני מייצר אוקסיטוצין, אני רץ ומעלה את כמות אנדורפינים והאדרנלין שלי ומרגיש אופוריה. כל כך פשוט.


בשורה התחתונה צריך לישון כמו שצריך, להזיז את הגוף במשך היום, להפעיל את השרירים, להזין את הגוף בצורה מאוזנת, להיות בפוקוס וגישה חיובית לחיים, להיות בטבע כמה שיותר, לנשום כמו שצריך, לעשות מה שאתה אוהב, לפתח גישה חיובית ואופטימית, להעריך ולפתח מערכות יחסים , לבלות עם חברים. כל מה שכתבתי פה ואתם באיזון = אושר.


 

אהבתם את הפוסט? שתפו


בן פאר – מאמן ויועץ לאורח חיים בריא

אימון אישי לירידה במשקל

ליצור הרגלים קטנים לחיים גדולים


דברו איתי בקשר לאימון אישי | 054-5353529 | benpeer@gmail.com | טקסט לוואטסאפ benpeer.com | בלוג 







Comentarios


בן פאר

אימון וייעוץ לאורח חיים בריא

לקרייריסטים ואנשי משרד

  • Whatsapp
  • alt.text.label.Facebook
  • alt.text.label.Instagram
  • LinkedIn

©2023 by Ben Peer.

bottom of page