אוטופגיה אכילה עצמית 80/100
- Ben Peer
- 26 באוק׳ 2023
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 9 בדצמ׳ 2023

מה זה אוטופגיה?
אוטופגיה היא תהליך תאי טבעי וחיוני הכולל הסרה ומיחזור של רכיבים של תאים פגומים או לא מתפקדים. המונח "אוטופגיה" נגזר מהמילים היווניות "אוטו" (עצמי) ו"פאגיה" (אכילה), כך שפירושו בעצם "אכילה עצמית". תהליך זה מאפשר לתאים להתפרק ולהיפטר מאברונים, חלבונים ומבנים תאיים אחרים שאינם פועלים עוד כראוי או שאינם נחוצים עוד. כתבתי על כך איך כל זה קשור להתייעלות אנרגטית של הגוף בזמן צום כדי לשרוד זמן ארוך יותר.

שני פרסי נובל
המונח "אוטופגיה" נטבע על ידי המדען הבלגי כריסטיאן דה דוב בשנת 1963, והוא זכה בפרס נובל לפיזיולוגיה או רפואה בשנת 1974 על תרומתו להבנת המבנה והתפקוד של האברונים בתוך תאים, כולל הליזוזום.
פרופסור יוֹשִינוֹרִי אוֹסוּמִי הוא ביולוג יפני ומומחה באוטופגיה. ב-2016 הוכרז אוסומי כחתן פרס נובל לפיזיולוגיה או לרפואה לשנה זו בזכות הישגיו בתחום האוטופגיה.

אוטופגיה ממלאת תפקיד מכריע בשמירה על בריאות ותפקוד התא. זה עוזר לתא:
1: הסרת אברונים פגומים: אוטופגיה יכולה למקד ולפגוע באופן סלקטיבי באברונים כמו מיטוכונדריה, שלא מתפקדים עם הזמן או מתפקדים באופן חלקי.
2: הסרת חלבונים מקופלים שגויים: זה עוזר להסיר חלבונים מקופלים שיכולים להצטבר ולגרום ללחץ או מחלות של התא.
3: לספק אנרגיה וחומרי הזנה: בתקופות של מחסור ברכיבים תזונתיים, כגון צום, האוטופגיה מאפשרת לתא לפרק ולמחזר רכיבים תאיים כדי לספק חומרים מזינים ואנרגיה חיוניים.
4 הגנה מפני זיהום: אוטופגיה מעורבת בהגנה של הגוף מפני פתוגנים תוך תאיים, כגון חיידקים ווירוסים, על ידי בליעתם ועיכולם.
איך זה עובד?
תהליך האוטופגיה כולל היווצרות שלפוחיות כפולות קרום הנקראות אוטופגוזומים אשר עוטפות את החומר התאי המיועד לפירוק. אוטופגוזומים אלה מתמזגים לאחר מכן עם ליזוזומים, המכילים אנזימים המסוגלים לפרק את החומר הסגור. מוצרי הפירוק ממוחזרים לאחר מכן ומשמשים את התא.
למה זה טוב?
אוטופגיה זכתה לתשומת לב משמעותית בתחומי הביולוגיה של התא והמחקר הרפואי בשל תפקידיה הפוטנציאליים בתהליכים פיזיולוגיים שונים, לרבות הזדקנות, מחלות ניווניות, סרטן והפרעות מטבוליות. חוקרים בוחנים דרכים לוויסות אוטופגיה למטרות טיפוליות, כגון שיפור התיקון התאי והפחתת הסיכון למחלות מסוימות.
שיפור בביצועי האוטופגיה נמצא כמונע מחלות, מרפא מחלות ומאריך תוחלת חיים ובריאות בבני אדם ובבעלי חיים. עדויות רבות מצביעות על כך שתפקוד לקוי של אוטופגיה תורם להתפתחות ולהתקדמות של מחלות ניווניות שונות, כולל הפרעות נוירודגנרטיביות כמו אלצהיימר, פרקינסון ומחלות הנטינגטון.
מניעה וטיפול במחלות ניווניות
שיפור האוטופגיה הוכח כבעל השפעות מועילות במניעה ובטיפול במחלות ניווניות על ידי שיפור תפקודי האיתות בתאים והפחתת הצטברות של חומרים רעילים הידועים כמעודדים מחלות אלו.
שיפור הרגישות לאינסולין
בהפרעות מטבוליות, הפעלת אוטופגיה יכולה לסייע בשיפור הרגישות לאינסולין על ידי הסרת מיטוכונדריות פגומות ושומנים התורמים להיווצרות דלקת ותנגודת לאינסולין.
אוטופגיה מונעת דלקות בגוף
אוטופגיה מונעת דלקות בגוף על ידי הסרת רכיבים תאיים פגומים שיכולים לעורר דלקת ועל ידי ויסות ייצור ושחרור של ציטוקינים פרו דלקתיים.
פעילות גופנית משפרת את האוטופגיה
על ידי הפעלת מסלולי איתות תאיים המגבירים את האוטופגיה, המובילה להסרת רכיבים תאיים פגומים ולקידום בריאות של כל אחד מהתאים בגוף.
חוסר שינה הוכח כפוגע באוטופגיה
למעשה חוסר השינה מדכא אוטופגיה באופן משמעותי. זאת סיבה אחת משמעותית לכך שמחסור בשינה עלול לגרום למחלות רבות עקב פגיעה תפקודית בתאים ובאיברים המורכבים מאותם תאים פגומים.
צום הוא אמצעי נחקר ויעיל במיוחד לשיפור אוטופגיה
במהלך הצום מופעלים מסלולי איתות תוך תאיים המעודדים ומגבירים אוטופגיה. העידוד לתהליך האוטופגיה בצום נגרם עקב מצב החיסכון וההתייעלות הנוצר בגוף בעת מחסור זמין במזון.
מחקרים מראים שתהליכי האוטופגיה המתגברים בזמן צום הם אלו שמאפשרים להשיג את היתרונות המרובים הקשורים בשיפור הרגישות של אינסולין וריפוי מחלות הקשורות לתאים מורעלים ופגועים.
כמו כן, מחקרים הצליחו להראות כי צום לסירוגין משפר על בסיס קבוע את תהליכי האוטופגיה ובכך להשיג יתרונות בריאותיים רבים ומניעה של מחלות שונות כולל הגנה מפני מחלות כבד שומני.
תהליך האוטופגיה מתרחש בשיאו בצום מים. זה לא קורה בדיאטות עם הגבלה קלורית, אלא רק בהימנעות מוחלטת ממזון שעות רבות. כאשר אנחנו אוכלים יותר מדי אנחנו מאטים את קצב האוטופגיה.
אהבתם את הפוסט? שתפו
בן פאר – מאמן ויועץ לאורח חיים בריא
אימון אישי לירידה במשקל
ליצור הרגלים קטנים לחיים גדולים
דברו איתי בקשר לאימון אישי | 054-5353529 | benpeer@gmail.com | טקסט לוואטסאפ benpeer.com | בלוג
Comments