בנג'מין פרנקלין ו 13 הסגולות 91/100
- Ben Peer
- 12 בנוב׳ 2023
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: 9 בדצמ׳ 2023
בנג'מין שינה את עצמו בעצמו
בנג'מין פרנקלין הוא דמות היסטורית מרתקת. הוא מעניין אותי מהסיבה שהוא עבר שינוי מדהים בחייו ויצר פילוסופיה לשיפור עצמי ומשמעת עצמית. הוא השראה מבחינתי גם בגלל הצמיחה האישית שלו וגם בגלל ההשגים הענקיים שלו. שינויים בכלל זה נושא שסופר מעניין אותי ושינויים באורח החיים בפרט. פרנקלין עבר התפתחות עצמית מדהימה עוד לפני שמישהו חלם על זה. הישגיו הרבים כוללים את תפקידיו כממציא, מדען, סופר ומדינאי. חייו הדגימו את הרעיון של החלום האמריקאי, שבו באמצעות עבודה קשה, שיפור עצמי ונחישות, אפשר היה להתרומם מהתחלות צנועות כדי להגיע לגדולה.

לפני יותר מ200 שנה
בנג'מין נולד בשנת 1706 בבוסטון, מסצ'וסטס. הוא בא ממשפחה צנועה והיה לו השכלה פורמלית מוגבלת. פרנקלין לא היה מרוצה מנסיבותיו הראשוניות וחיפש דרך לשיפור עצמי. עונייה של משפחתו הרחבה מנע את האפשרות לקבלת חינוך מסודר, ובגיל 10 פרש פרנקלין מלימודים מסודרים בבית ספר, והחל לעבוד בבית המלאכה של אביו בייצור נרות וסבון. לאחר שנתיים מאס הילד בנג'מין בבית המלאכה ועבר לעבוד בבית הדפוס של אחיו, ג'יימס. השהות בבית הדפוס שהיה חנות למכירת ספרים הרחיבה מאוד את השכלת הנער הצעיר שקרא כאחוז בולמוס.
13 סגולות חיוניות
בגיל 20, פרנקלין הגה תוכנית לשיפור עצמי. הוא זיהה 13 סגולות שלדעתו חיוניות לניהול חיים ערכיים ופרודוקטיביים. סגולות אלו כללו תכונות כמו מתינות, סדר, שתיקה, חסכנות ועבודה. הוא יצר טבלה עם סגולות אלו ועקב אחר ההתקדמות היומיומית שלו בדבקות בהן. באוטוביוגרפיה המפורסמת שלו, "האוטוביוגרפיה של בנג'מין פרנקלין", הוא מפרט את מסע השיפור העצמי שלו ומחויבותו למעלות אלו. הוא תיאר כיצד יתמקד בשליטה בסגולה אחת בכל שבוע ויכתוב יומן על הצלחותיו וכישלונותיו. כלומר בנג'מין יצר לעצמו תוכנית לשיפור עצמי, עשה רפלקציה על ידי כתיבה ביומן והשתמש בטבלת התקדמות ועקב אחרי כל תכונת אופי שרצה לשפר.
הפילוסופיה של פרנקלין
של שיפור עצמי ומשמעת עצמית, כפי שתוארה ברדיפתו אחר 13 המעלות, מדגימה את מסירותו לצמיחה אישית ולהתפתחות מוסרית. הוא האמין כי על ידי התמקדות במעלות אלו ומאמץ מודע לשפר את עצמו בצורה שיטתית וממושמעת, אנשים יכולים לנהל חיים מספקים ומוצלחים יותר. לגישתו לשיפור עצמי הייתה השפעה מתמשכת על ההתפתחות האישית והיא נותרה מושג משפיע בתחומי העזרה העצמית והמוטיבציה.
13 סגולותיו של בנג'מין פרנקלין
1: מתינות temperance: מתינות מתייחסת למתינות ושליטה עצמית במעשיו והתנהגויותיו, במיוחד ביחס לצריכת מזון, שתייה ופינוקים אחרים. פרנקלין שאף להימנע מעודף בכל היבטי החיים. כלומר מדובר פה גם על אורח חיים בריא וגם על מינימליזם.
2: שתיקה: שתיקה כוללת דיבור רק כשצריך והימנעות מדברים מיותרים או סרק. פרנקלין האמין בכוחם של תקשורת מתחשבת והקשבה. היום קוראים לזה תקשורת מקרבת אך פרנקלין קרה לזה תקשורת מתחשבת.
3: סדר: סדר פירושו שמירה על ארגון ומבנה בפעילויות היומיומיות, ברכושו ובסביבתו. זה כרוך ביצירת דרך חיים שיטתית ויעילה.
4: החלטה: קבלת החלטות מוצקות ועמידה בהן. סגולה זו מדגישה את חשיבות המחויבות והנחישות בהשגת מטרותיו.
5: חסכנות: חסכנות כרוכה בשימוש מושכל וזהיר במשאבים, במיוחד כספים. פרנקלין דגל בחסכנות והימנעות מהוצאות מיותרות.בעצם שוב סוג של מינימליזם.
6: תעשייה (חריצות): תעשייה מתייחסת לעבודה קשה, חריצות, ומסירות להיות פרודוקטיבי. זה כרוך בהפקת המרב מזמנו ומאמציו.
7: כנות: כנות פירושה להיות אמיתי, ישר ונקי מרמאות או צביעות. הוא מייצג אמת ויושרה בכל האינטראקציות.
8: צדק: צדק מסמל הוגנות והתנהגות אתית בהתנהלותו של אדם עם אחרים. זה כרוך בטיפול באחרים בשוויון וכיבוד זכויותיהם.
9: מתינות Moderation: מתינות שמה דגש על הימנעות מקיצוניות ושמירה על איזון במעשיו ובבחירותיו. זה מתייחס למציאת דרך הביניים בהיבטים שונים של החיים.
10: ניקיון: ניקיון הוא לא רק על היגיינה אישית אלא גם על שמירה על הסביבה נקייה ומאורגנת. מאמינים שסביבה נקייה מקדמת תודעה צלולה וממוקדת.
11: שלווה: שלווה מייצגת מצב של רוגע ושלווה פנימיים. פרנקלין שאף לשמור על נטייה רגועה ושלווה, גם במצבים מאתגרים.
12: צניעות: צניעות, בהקשר של פרנקלין, מתייחסת לאיפוק וטוהר מיניים. זה כרוך בכיבוד ושמירה על ערכי המוסר שלו ושל אחרים.
13: ענווה: ענווה היא הסגולה להיות צנוע. להכיר במגבלות של האדם עצמו ולא לחפש תשומת לב או שבחים מוגזמים. זה כרוך במודעות עצמית מציאותית וחסרת יומרות.
תרגול והדרגתיות
התרגול של בנג'מין פרנקלין להתמקד בסגולה אחת בכל שבוע אפשר לו לעבוד בהדרגה על שיפור אופיו. הוא האמין כי על ידי שילוב שיטתי של סגולות אלו בחייו, הוא יכול להפוך לאדם בעל סגולה ומצליח יותר. הגישה של פרנקלין להתפתחות אישית באמצעות החתירה למעלות אלו נותרה דוגמה נצחית לשיפור עצמי ומשמעת עצמית.
בנג'מין ואורח חיים בריא
בהקשר של מתינות ואורח חיים בריא, פרנקלין הדגיש את החשיבות של איזון ההרגלים והימנעות מעודפים. הוא האמין שפינוק יתר באוכל ושתייה עלול להוביל לבעיות פיזיות ומוסריות כאחד. פרנקלין עצמו נאבק בשמירה על תזונה מאוזנת ולעתים קרובות ביקש למצוא את הגישה הנכונה לאכילה. באוטוביוגרפיה שלו תיעד פרנקלין ניסוי שערך בצמחונות. הוא החליט לאמץ תזונה צמחונית לתקופה, מתוך אמונה שזו בחירה בריאה ומתונה יותר. עם זאת, בסופו של דבר הוא נטש את הניסוי הזה, והבין שהוא מתגעגע למגוון המזונות הזמינים ומצא את זה מאתגר לקיים אורח חיים צמחוני גרידא. גישתו לאורח חיים בריא כללה הימנעות מקיצוניות, תרגול משמעת עצמית וביצוע בחירות המקדמות רווחה כללית.
ומה עם ספורט?
בעוד שבנג'מין פרנקלין לא תיאר ספציפית פעילות גופנית או עיסוק בספורט כאחת משלוש עשרה מעלותיו, הוא כן הכיר בחשיבותה של פעילות גופנית לשמירה על הבריאות והרווחה. פרנקלין, באוטוביוגרפיה שלו, נגע ברעיון של כושר גופני והשפעתו החיובית על הגוף והנפש כאחד. בשנותיו הצעירות, פרנקלין היה ידוע בעניין שלו בשחייה, ולעתים קרובות הוא ייחס את בריאותו הטובה לפעילות זו. הוא נהנה לשחות בנהר Schuylkill ועודד אחרים להתחיל את התרגול על היתרונות הבריאותיים שלו. שחייה, לדעתו של פרנקלין, הייתה לא רק פעילות מענגת ומרעננת אלא גם סוג של פעילות גופנית שתרמה לכושר הגופני.
וגם שהייה בטבע
פרנקלין היה ידוע בתמיכה שלו ב"אמבטיות אוויר" או חשיפת הגוף לאוויר צח. הוא האמין שלבילוי בחוץ וחשיפה לאלמנטים טבעיים יש השפעות חיוביות על הבריאות. בעוד שפרנקלין לא מנה במפורש פעילות גופנית או ספורט כאחת ממעלותיו, מכתביו עולה הכרה בחשיבותה של פעילות גופנית לאורח חיים בריא. התנסויותיו שלו בשחייה ופעילויות חוץ משקפות הבנה רחבה יותר של הקשר בין כושר גופני לרווחה כללית.
אהבתם את הפוסט? שתפו
בן פאר – מאמן ויועץ לאורח חיים בריא
אימון אישי לירידה במשקל
ליצור הרגלים קטנים לחיים גדולים
דברו איתי בקשר לאימון אישי | 054-5353529 | benpeer@gmail.com | טקסט לוואטסאפ benpeer.com | בלוג